Bilgisayar

BIOS Güncellerken Elektrik Giderse Ne Olur?

BIOS güncelleme işlemi bilgisayarlar için yapılmaktadır. Bilgisayarlar uzun yıllardır kullandığımız teknolojik cihazlardır. Bu cihazların hayatımıza girmesiyle birçok farklı kavram da günlük dilimize karışmıştır.

BIOS bilgisayarın en önemli parçalarından biridir. Bu parça bilgisayarınızın ayrılmaz parçası olarak adlandırılabilir. Ana kartın üzerinde yer alan BIOS bilgisayarınız kapalı olsa dahi çalışmaya devam etmektedir. BIOS bilgisayarınızda gerekli donanımları yüklemeniz için gereklidir. Bilgisayarınızı başlattığınız anda BIOS çalışmaya başlar. Temel görevi bilgisayar ekipmanlarını test etmek olan BIOS bilgisayarınız için temel faaliyetleri yerine getirmektedir. Ayrıca bilgisayarınıza bağladığınız fare kulaklık gibi ekipmanların sürekli analizini yapan BIOS, ekipmanların doğru çalışması için gerekli kontrolleri yapar.

BIOS Açma

Güncelleme yapmak için BIOS’a girmeniz gerekmektedir. Bunun için bilgisayarınızdan ayarlar sekmesini açın. Ayarlar sekmesinde alan kurtarma sekmesine tıklayın. Buradan gelişmiş başlangıç yazan yeri seçin. Ardından sorun giderme ve gelişmiş seçenekler sekmelerine sırayla basın. Burada bilgisayarınızın yazılım bilgilerini bulacaksınız. Bilgisayarınız kısa bir süre içinde tekrardan başlatılacaktır ve başlatıldığında direkt BIOS açılacaktır.

Pin

Güncellemeleri Takip Edin

BIOS bilgisayarınız için gerekli olan bir yazılım sistemidir. Bu nedenle güncel tutulması gerekmektedir. Güncel tutulmadığı hallerde BIOS bir şekilde çalışamaz ve zamanla hata vermeye başlar. BIOS sisteminin güncellemek için yazılım şirketlerinin yayınladıkları güncellemeleri takip etmeniz gerekmektedir.

Güncelleme Adımları

BIOS güncelleme nasıl yapılır sorusugüncelleme yapacak kişilerin araştırdığı ilk sorudur. BIOS sistemini güncellemek için bazı adımları takip etmeniz gerekmektedir. Yapacağınız ilk iş kullandığınız sürümü öğrenmek olmalıdır. Bunu öğrenmenin en kolay yolu bilgisayarınızda yer alan sistem bilgisi isimli aracı kullanmak olmalıdır. Bu aracı kullanarak var olan BIOS sürümünün ismini ve yüklendi zamanı görebilirsiniz.

iOS ile ilgili gerekli bilgileri elde ettikten sonra güncelleme yapabilirsiniz. BIOS sisteminin yeni bir güncellemesinin olup olmadığını BIOS sistemine tasarlayan öğrenebilirsiniz. Ayrıca bilgisayar markanıza göre arama yaparak da yeni bir güncellemenin var olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Eğer yeni bir sürüm mevcut ise bu sürümü indirebilirsiniz.

Eğer güncellemeyi üzerinden yapacaksınız öncelikle virüs koruma programlarını kontrol etmeniz gerekmektedir. Bu programlar devre dışı bırakılmadığı takdirde güncellemeyi virüs olarak algılayabilir ve güncelleme yapmanıza engel olabilir.

BIOS güncellemesi yapmadan önce en çok dikkat etmeniz gereken şey bilgisayarınızın yeterli güce sahip olup olmadığıdır. Eğer laptop üzerinden güncelleme yapacaksanız laptopunuzu şarja takmanızda fayda vardır.

Güncelleme için her şey hazır olduktan sonra bir adım daha vardır. Bu adım şu an kullanmakta olduğunuz sürümün yedeğini alarak saklamak olmalıdır. Sürümün yedeğini saklamanızın nedeni ise yeni sürüm yüklenirken bir sorun olabilir ve güncelleme hata verebilir. Bu durumda güncelleme yapamazsınız ve eski sürümünüzü yüklemeniz gerekebilir. Bu noktada yedeklediğiniz eski sürümü yükleyerek bilgisayarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.

Pin

BIOS Güncelleme Süresi

Güncelleme yapacak kişilerin aklına takılan sorulardan biri de güncellemenin süresidir. BIOS 3 dakikada güncellenebilir. Güncelleme süresi zaman zaman 10 dakikayı bulmaktadır. Güncelleme yapılırken bilgisayarınızın açık olduğundan emin olmalısınız. Bilgisayarınız güncelleme sırasında kapanırsa kartınızın yanması gibi büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Güncelleme Sırasında Elektrik Giderse

BIOS güncelleme esnasında elektrik gitmesi birçok sorunu beraberinde getirmektedir. BIOS güncellemesi 10 dakikadan uzun sürmemektedir. Ancak güncelleme sırasında laptopunuzun şarjı bitebilir veya elektrik gitmesi nedeniyle masaüstü cihazınız kapanabilir. Bu durumlarda anakartınız zarar görecektir. Güncelleme sırasında BIOS ‘un mevcut sürümü silinecektir. Güncelleme tamamlanamadığı durumda yeni BIOS yüklenemeyeceği için anakartınız çalışmayacaktır. BIOS’un olmaması durumunda bilgisayarınızı dahi açmanız mümkün değildir.

Anakartınız zarar görürse bilgisayarınız kullanılmaz hale gelecektir. Bazı ana kartlar sorunu belirleyip otomatik olarak önceki sürümü yüklemektedirler. Bu durumda bilgisayarınız tekrar açılacaktır. Ancak anakartınız otomatik olarak geri yükleme yapmıyor ise yapabileceğiniz tek şey cihazınızı servise götürmek olacaktır.

Cihazınız garanti kapsamında ise BIOS müdahale ile cihazınıza yüklenir. Yükleme bittikten sonra cihazınız size teslim edilecektir. Cihazınızı alarak evinize dönebilirsiniz.

Cihazınız garanti kapsamında değil ise güncellemenin yapılabilmesi için sizden belli bir ücret talep edilecektir. Bu ücreti vermeniz karşılığında BIOS güncellenerek cihazını size teslim edilecektir. Güncelleme ücreti teknik servislere göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak sizin yapabileceğiniz bir şey olmadığından sorunun çözülmesi için mecbur bir teknik servis ile anlaşmanız gerekmektedir.

YouTube video

Tamir Süresi

BIOS güncelleme sırasında elektrik gitti bilgisayarınız artık açılmıyor ise tamire götürmeniz gerekmektedir. Bilgisayarınızın tamir süresi minimum 2 gün iken maksimum bir haftayı bulmaktadır. Güncelleme sırasında cihazınızın kapanması ana kartınıza farklı şekillerde zarar verebilir. Bu zararlar bilgisayarın tamir süresini arttırmaktadır. Hatta yetkili servisler sorunun ne olduğunu bulmak için bir günden fazla zaman harcayabilmektedirler. Bir durumda tamir 3-4 günden önce pek de mümkün görünmemektedir. Bilgisayarınızın tamir edilmesi için sabırlı bir şekilde beklemeli ve teknik servisimize zorluk çıkarmamalısınız. Böylece teknik servis en kısa sürede bilgisayarınızdaki sorunları çözecek ve cihazınızı size teslim edecektir.

BIOS Güncelleme Yapma Nedenleri

BIOS güncellemesi cihazınızın hızını artırmak için yapılmamaktadır. Ayrıca bu güncellemelerin bilgisayarınızın performansına herhangi bir katkısı olmamaktadır. Güncelleme yapılmasının temel nedenleri bilgisayarınızda yer alan donanımsal hataların belirlenmesidir. Belirlenen bu hatalar güncellemeler ile düzeltilerek cihazınız hatasız bir şekilde kullanılmaya devam eder.

Bilgisayarınızda herhangi bir hata yok ise BIOS güncellemesi yapmanıza gerek yoktur. Bilgisayar üreticileri ve teknik servis elemanları bilgisayarınızda herhangi bir sorun yoksa güncellemeye gitmemeniz gerektiği konusunda sizleri uyarmaktadır. Çünkü güncelleme sırasında yaşanacak teknik bir aksaklık bilgisayarınızın çökmesini ve anakartınızın yanmasına neden olabilir.

BIOS Sıfırlama

BIOS güncelleme esnasında elektrik kesildi ise çözümünü bulmak için araştırma yapmaya başlamışsınız demektir. BIOS sıfırlanarak cihazın fabrika ayarlarına dönmesi sağlanır. Cihazın fabrika ayarlarına dönmesi içinde yer alan uygulamaların veya dosyaların kaybına neden olmamaktadır. Sıfırlamadan önce yer alan her türlü belgeniz bilgisayarınızda korunmaya devam etmektedir.

İçeriği oyla post

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu