İnternet
Trend

Tüm Twitter Terimleri – Kapsamlı Rehber

Twitter terimleri, Twitter’a yeni katılan kullanıcılara karışık gelebilir. Çünkü Twitter üzerinde kullanılan terimlerin birçoğu diğer sosyal medya platformlarında kullanılmazlar. Bu yazımızda; En çok kullanılan Twitter terimleri nelerdir? Sorusunun cevabını öğrenerek, kafanızdaki anlamsızlıklara son verebilirsiniz. En çok kullanılan Twitter terimleri;

  • Tweet
  • RT (Retweet)
  • FAV (Favori)
  • Hashtag
  • TT (TrendTopic)
  • MT (Modifiye Tweet)
  • RLRT (Real Life Retweet)
  • OH (OverHead)
  • OH (OverHeart)
  • DM (Direkt Mesaj)
  • Mention
  • Twitter Kano
  • Subtweet
  • Tweetstorm
  • Follow
  • UnFollow
  • Shoutout
  • #FF olarak sıralanabilir.

Uzun zamandır Twitter içerisinde aktif olarak bulunan kullanıcıların kullandıkları kısaltmalar size anlamsız gelebilir. Sıraladığımız bu terimlerin ne anlama geldiklerini inceleyerek, kafanızdaki soru işaretlerini giderelim. En kapsamlı Twitter terimleri sözlüğü sizlerle;

Tweet

Aklınıza gelen herhangi bir şeyi paylaşabileceğiniz 140 karakterle sınırlandırılmış olan bir durum güncellemesidir. Tıpkı Facebook’ta yaptığınız paylaşımlar gibidir. Bu tweet’i paylaşmaya da tweet atmak veya tweet’lemek deniliyor.

RT (Retweet)

Bir kullanıcının tweet’ini beğenerek, kendi takipçileriniz ile paylaşma durumuna ise Retweet deniliyor. Kısaltma olarak RT şeklinde kullanılmakta, en çok kısaltması ile karşılaşacaksınız. Ufak bir buton kullanılarak yapılan Retweet, tweet’i atan kişinin paylaşımının orijinal hali olduğu için bu paylaşım başkalarının kelimeleridir anlamına gelmektedir.

FAV (Favori)

Tweet’lerin hemen altında yer alan küçük yıldız ikonu yardımıyla yapılan FAV, favorilerime ekledim anlamına gelmektedir. Bu terim bazı kullanıcılar için bir konu hakkında teşekkür anlamı taşırken, bazıları içinse “beni güldürdü” anlamında da kullanılmaktadır. Kullanıcılar daha sonra okumak istedikleri tweet’leri kaydedebilmek adına FAV yani favorilerine ekleyebilir.

Hashtag

Hashtag, diğer sosyal medya platformlarında olduğu gibi Twitter’da da # işareti konularak kullanılmaktadır. Aynı konu içerisinde paylaşılan yazıları filtrelemek adına kullanılan bir metottur. Örneğin #WorldCup yazarak atılan bir tweet Dünya Kupası ile ilgili atılan diğer tweetleri arayan kişilerin bulmasını oldukça kolaylaştırır.

TT (TrendTopic)

Kısaltma olarak TT şeklinde kullanılan Trend Topic, popüler konular anlamına gelmektedir. Kullanıcılar tarafından bir hashtag’in fazla bir şekilde paylaşılması yardımıyla Trend Topic haline gelirler. Bu popüler konular ilk 10 sıralamasına girerler ve buna TT denir.

MT (Modifiye Tweet)

Paylaşılmış olan tweet’in herhangi bir sebeple önüne veya arkasına bir yazı ekleyerek, yeniden paylaşıldığını belirtmek adına kullanılan bir terimdir. Genellikle Modifiye Tweet birisiyle alay etmek amacını taşırken, komikleştirilmek için de kullanılmaktadır.

RLRT (Real Life Retweet)

Real Life Retweet olarak adlandırılan bu terim kişinin gerçek hayatta söylemiş olduğu ilginç veya şaşırtıcı bir şeyi takipçileriyle paylaşmasına denir.

OH (Overheard)

Doğrudan bilgiye sahip olmadığınız bir konu hakkında, bir kişinin söylemiş olduğu ifadeleri kullanmak anlamına gelmektedir. OH, bir çeşit RLRT olsa da RLRT’den farklı olarak isim kullanılmamaktadır. Bu durum aslında Twitter etiğine aykırı bir durumdur.

DM (Direkt Mesaj)

Kullanıcıların birbirine özel mesaj atmasına denir. Karakter kısıtlamasından dolayı genelde DM olarak kullanılmaktadır.

Mention

Dilimizde bahsedenler anlamına gelmektedir. Mention, kullanıcıların tweet’leri içerisinde birbirlerinin kullanıcı adlarını kullanmalarıdır. Bu kullanım @kullanıcıadı şeklinde gerçekleştirilir. Mention edildiğiniz tweet’lere ulaşmak için önce bildirimlere girmelisiniz. Daha sonra da bahsedenler kısmına geçerek, bahsedildiğiniz tweet’leri görebilirsiniz.

Twitter Kano

Kullanıcıların birbirilerini mention ederek, bir konuya diğer kullanıcıyı da eklemesidir. Her kullanıcı mention edildikten sonra farklı bir kullanıcıyı mention ederek kanoya katılır.

Subtweet

Agresif-Pasif tweet olarak bilinmektedir. Bir kişi hakkında isim vermeyerek eleştiri yapmak, iğneleyici laflar söylemek ve kırgınlığını belli etmek amacıyla paylaştığı tweet’lerdir.

Tweetstorm (Twitterstorm)

Twitter’da tweet atmak için maksimum 140 karakter kullanılabilir. Fakat bazı kullanıcıların anlatmak istedikleri konu bu karakteri aşabiliyor. Anlatmak istediği konu için 4-5 defa tweet atması gerekebiliyor. Bu durumlarda anlam bütünlüğünü bozmamak adına ve tweet’in devamının olduğunu ifade etmek için Tweetstorm kullanılmaktadır. Tweet’lerin başına 1/5, 2/5, 3/5, 4/5, 5/5 gibi yöntemler kullanılarak ifade edilir.

Follow (Takip Et)

Twitter ilk çıktığında Türkçe dil desteği bulunmuyordu. Bu yüzden kullanıcılar İngilizce dil desteği ile kullanmak zorunda kalıyordu. O dönemlerde Follow dilimizde takip et anlamına geldiği için böyle bir terim hayatımıza girmiştir. Arkadaşlar ile sohbet arasında beni takip et yerine “Follow” sözcüğünün kullanımı yaygın olduğu için günümüzde hala kullanılmaktadır.

UnFollow (Takipten Çık)

UnFollow ise Follow’un tersi olarak takip ettiğiniz bir kişiyi, takip listenizden çıkartma işlemine denir. UnFollow yani takipten çık yine Follow gibi eski dönemlerden kalma bir terimdir. Günümüzde hala kullanımı karşımıza çıkmaktadır. Bir kişiyi takip etmek istemiyorsanız, unfollow edebilirsiniz.

Shoutout

Twitter’da kullanıcılar birbirine yardımcı olmak ve beraber takipçi sayılarını arttırmak için üretmiş oldukları bir metodun terim halidir. Twitter üzerinde “Shoutout etmek” kendi takipçileriniz başka kullanıcılara önermek ve onları takip etmesini tavsiye etmektir.

#FF

Bu hashtag ile de sıkça karşılamanız mümkün. Açılımı Friday Follow yani Cuma takibi anlamına gelmektedir. Twitter kullanıcılar tarafından en yoğun şekilde Cuma günleri kullanılmaktadır. Kullanıcılar Cuma günleri daha çok takipçiye ulaşabilmek adına #FF hashtag’ini kullanmaktadır.

Twitter terimleri yazımızın sonuna geldik. Bir önceki yazımızı incelemek isterseniz, alttaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

5/5 - (1 vote)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu