Sosyal Medyanın Olumlu ve Olumsuz Yönleri
Sosyal medyanın olumlu ve olumsuz yönleri hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Sosyal medya; dünyadaki gelişmeleri takip edebilmek, keyifli içerikler tüketmek, hayatımızı paylaşabilmek, başkalarının hayatını izlemek ve zaman zaman sadece vakit geçirebilmek amacıyla kullanılan bir etkileşim aracıdır.
Sosyal medyanın kullanımında aşırıya kaçmak, insan psikolojisinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olmaktadır. Uyumadan hemen önce en son kontrol ettiğiniz şeyin sosyal medya olması veya sabah uyandığınızda ilk iş elinize telefonu alıp sosyal medyaya dalmanız, sosyal medyadan olumsuz olarak etkilendiğinizi anlamanız için yeterli olacaktır. Elbette sadece olumsuz yönleri değil, olumlu yönleri de bulunmakta.
Sosyal Medyanın Olumsuz Yönleri
Sosyal medyanın olumsuz yönleri aşırı kullanım ile başlamaktadır. Aşırı kullanıma bağlı olarak doğabilecek bazı olumsuzluklar bulunmaktadır. Tüm bu olumsuzluklardan kısa kısa bahsedeceğiz. Bir önceki yazımızı da incelemenizi tavsiye ediyoruz. Sosyal Medya Bağımlılığı Nedir? Belirtileri ve Çözümleri
Kıyaslama Hali ve Yetersiz Olma Düşüncesi
Sosyal medyada karşımıza çıkan içeriklerin çoğu manipüle edilmiş olsa da bu tarz içeriklerin yine de güvensiz ve yetersiz hissetmemize neden olabiliyor. Mükemmel bir hayata ve iyi bir kariyere sahipmiş gibi görünen insanların aslında hayatlarının tam olarak böyle olmadığını bilmemize rağmen kendimizde yetersizlik hissine neden olabiliyor. Hayatları bizden daha iyi olan insanlar ile kendimizi kıyaslamaya başlarız. Bu en olumsuz yönlerden birisidir.
İzolasyon
Sosyal medya çevremizle ve dünyayla olan ilişkimizi devam ettirdiğimiz bir kanal gibi gözükse de insanların gündelik hayattan izole olmasına neden olabilir. Yapılan araştırmalara göre sosyal medya kullanımının kişide yalnızlık duygusunu arttırdığı ortaya çıkmıştır. Genel iyilik hali için sosyal medya kullanımının azaltılmasının faydalı olacağı açıklanmıştır. Sosyal medya kişileri daha yalnız ve izole hissettirmesinin temel sebebi insanlar ile yüz yüze geçirilen zamanın azaltılması olabilir. Gerçek hayatta kurduğumuz bağlantılar ve iletişimler daha sağlıklı ilişkiler kurarak, daha az yalnız hissetmemize yardımcı olur.
Kaçırma Korkusu
Sosyal medyada gördüğümüz kadarıyla insanlar çok eğleniyor, hayatın tadını çıkarıyor ve çok büyük şeyler başarıyorlar. Başkaları oldukça aktif yaşarken, biz bazı şeyleri kaçırıyormuşuz gibi hissetmeye başlayabiliriz. Bu düşünceyle beraber öz saygımız azalabilir ve kaygımızın tetiklenmesine neden olabilir. Bu da sosyal medya kullanımının artmasına neden olabilir. Örneğin bu yazıyı okurken telefonunuza gelen bir bildirim dikkatinizi dağıtıyorsa, siz kaçırma korkusuna sahip olabilirsiniz. Sosyal medyanın olumsuz yönlerinden birisi de depresyon ve anksiyetedir.
Depresyon ve Anksiyete
Sosyal medya kullanımının depresyon ve anksiyeteyi tetiklemesinin en bilinen sebepleri insana yetersizlik duygusu beslemesi ve yalnızlaştırmasıdır. Sosyal medyada geçirdiğimiz vakit anksiyete ve depresyon semptomlarını harekete geçiren bir faktördür. Bu yüzden sosyal medya kullanımını ne kadar çok arttırırsak, bu semptomlar da büyümeye başlar.
Siber Zorbalık
Günümüzde birçok insan sosyal medya platformları aracılığıyla siber zorbalığa maruz kalmaktadır. Yapılan bir yorum o kişi için çok incitici ve yıkıcı sonuçlar açabilir. Siber zorbalığa uğrayan insanlar depresyon, kaygı, güvensizlik ve öz sevgiyi yitirme gibi semptomlar göstermeye başlayabilir. Günümüzde siber zorbalık sadece gençler için değil, yetişkinler içinde oldukça etkileyicidir. Fakat yetişkinlerin bu durumla başa çıkma mekanizması gençlere göre daha güçlü olmaktadır. Bu yüzden sosyal medyanın olumsuz etkilerinden biri olan siber zorbalıktan gençler daha çok etkilenmektedir.
Sosyal Medyanın Olumlu Yönleri
Sosyal medya, kullanıcılar için sadece olumsuz etkiler taşımıyor. Sosyal medyanın bilinçli kullanımında ruh sağlığını destekleyen birçok niteliği de bulunmaktadır. İnsanlar ile bağlantı halinde olmak, benzer ilgi alanlarına ilgi duyan insanlara ulaşmak, önemli olan birçok konuda farkındalık yaratabilmek, zaman zaman ihtiyaç duyulan duygusal desteği alabilmek, yaratıcı ruhunuzu beslemek ve kendinizi daha kolay ifade edebilmek sosyal medyanın olumlu yönlerinden sadece birkaç tanesidir. Ayrıca sosyal medya üzerinde bulabileceğiniz kariyer fırsatları ve bilgi kaynakları da dolaylı da olsa ruhumuzu besleyen sosyal medyanın olumlu etkilerinden birisidir.
Sağlıklı Sosyal Medya Kullanımı için Tavsiyeler
- Sosyal medya kullanımınızı aşırıya kaçırıyorsanız, ekran sürenize limit koymanız sizin için iyi bir başlangıç olacaktır.
- Sosyal medyada kimi takip ettiğiniz oldukça önemlidir. Size olumsuz etkiler açan kişilerden veya sayfalardan uzak durarak, daha sağlıklı bir kullanım elde edebilirsiniz.
- Uyku saatiniz yaklaştığında zihninizi daha iyi dinlendirebilmek için telefon kullanımını bırakmalısınız. Bu aynı zamanda uyku kalitenizi de arttıracaktır.
- Uyandıktan sonra güne doğrudan telefon ve sosyal medya ile başlamayın. Uyandıktan en az 2 saat sonra telefonu elinize alıp, sosyal medyaya göz atmanız ruhsal sağlığınız açısından en faydalı olanıdır.