Bilgisayarİnternet

Güvenli Şifre Oluşturma Yolları

Güvenli şifre oluşturma günümüzde ihtiyaç duyulan konulardan biri haline gelmiştir. Dijital bir çağ içinde yaşanmaya başlanması birçok ortamın dijitale taşımasına neden olmuştur. Kişisel verilerden, genel verilere kadar dijital ortamlarda depolama yapılır. Muhafaza edilen ortamların şifrelenmesi verilerin güvenli şekilde korunmasını sağlar.  

Güvenli Şifre Oluşturmak Neden Önemlidir?

Tahmin edilmesi zor olan ve deneme yanılma yöntemi ile ele geçirilmesi zor olan şifreler için güçlü şifre adı verilir. Güvenilir bir şifreye sahip olmak, birçok riskli duruma karşı önlem alınmasını sağlar. Dijital ortamlarda birçok hesap, bilgi ve veri şifreleme sistemi ile korunur. Dijital bankacılık, sosyal medya hesaplar, mailler, dosyalar ve çeşitli ortamlar şifreleme sistemi sayesinde sadece kişisel olarak erişilebilme imkanı sunar.

Şifre oluşturma sırasında güçlü şifreler seçilmesi, dijital ortamlarda güvenliğin korunmasını sağlar. Kırılması güç olan şifrelerin oluşturulması için küçük, büyük harf ve rakam gibi farklı karakterler tercih edilmelidir. Özel karakter ile şifreler daha güçlü hale getirilebilir. Dijitalleşmenin birçok avantajı bulunsa da kötü niyetli kişi, sistem ve yazılımlar yaygın hale gelmeye başlamıştır. Tüm tehlikelere karşı önlem almak için yapılması gereken ilk eylem; güçlü bir şifre oluşturmaktır.

Pin

Güvenli Şifre Oluşturma Yöntemleri

Güvenli şifre oluşturmak için çeşitli karakterler seçilmelidir. Şifre oluştururken özenli davranılması her ne kadar bir önlem olsa da şifrelerin belirli aralıklar ile değiştirilmesi gerekir. Uygulama ve sistemlerde kullanılan şifrelerin farklı seçilmesi, güvenliğin korunmasında yardımcı olur. Şifrenin uzun ve karmaşık olması, güvenliği koruyan durumlardan biridir. Birçok kişi, şifre oluşturma sırasında oldukça kolay karakterleri tercih eder. Doğum tarihi, kimlik numarası gibi bilgilerden şifre oluşturmak oldukça zayıf bir şifreye sahip olunmasını sağlar.

Şifreleme sistemlerinin yaygın hale gelmesi ve çeşitli ortamlarda ihtiyaç duyulması insanların şifre unutma gibi korkularının ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle genellikle şifre seçimi yaparken kolay karakterler tercih edilir ya da her ortam için tek bir şifre kullanılır. Kişisel endişelerin ortadan kalmasını sağlayan bir tercih olsa da güvenlik konusunda oldukça zayıftır. Güçlü şifreler oluşturmak için kişisel tercihler yapılabilir. İnternet ortamlarında bulunan şifre oluşturucularda yardımcı olabilir. Güçlü bir şifre ile güvenliği sağlamak isteyen kişiler, bazı konularda dikkatli davranmalıdır.

Maksimum Karakter Uzunluğu

Şifre oluşturulması gerektiği zaman genellikle çoğu sistem, şifre hakkında belli koşullar sunar. Karakter sayısı, kullanılabilir karakterler ve ilk karakter seçimi gibi sınırlayıcı kurallar bulunabilir. Her ne kadar bu kurallar sayesinde daha güvenli bir şifre oluşturulabilse de kolaya kaçma durumları yaşanabilir. Güvenli şifre oluşturma adımları uygun şekilde yerine getirilir ise oldukça güçlü bir şifreye sahip olunabilir.

Şifre oluşturulan sistemler, karakter konusunda sınırlayıcı izinler verebilir. Maksimum ya da minimum sınırları kullanıcıların belirledikleri şifrelerde oldukça etkilidir. Sistemlerde 8 karaktere izin verildiği görülürken aynı zamanda 16 ve 32 karakter gibi daha uzun sınırlamalar da bulunabilir. Sistemin izin verdiği maksimum karakter sayısına uygun şekilde şifre oluşturulmalıdır. Kolay hatırlanabilir olması gerekse de karakter seçimlerine dikkat edilebilir.

Karakter Seçimi

Sistemler şifre oluşturulurken bazı karakterlerin kullanılmasına izin vermeyebilir. Sıralı sayılardan ya da harflerden oluşan şifrelerin tahmin edilmesi düşünüldüğü kadar zor değildir. Tahminler ya da çeşitli denemeler sonucunda kırılabilir şifrelerdir. Şifre oluşturulurken karakter seçimi yaparken hem harf hem de rakam kullanmak daha etkilidir. Büyük ve küçük harf kullanımı da yine sağlam şifre oluşturma konusunda şifrenin daha güvenli hale gelmesini sağlayan yöntemlerden biridir.

Sıralı şifreleri tahmin etmek ve denemek kısa sürse de karakterlerin karıştırıldığı şifrelerin bulunması aylar sürebilir. Deneme yanılma ile sıralı şekilde deneme yapan kişi ya da yazılımların süresi dolmadan önce şifre değişikliği tüm sürecin boşa gitmesini sağlar. Karakter seçimine dikkat edildiği kadar düzenli olarak şifrenin değiştirilmesi de oldukça yardımcı olur. Şifreler için değişiklik yapılırken belirli karakterlerin değiştirilmesi yerine şifrenin tamamen yenilenmesi gerekir.

Pin

Özel Karakter Eklemek

Şifreleri daha güvenli hale getirmek için dikkat edilmesi gereken bir diğer yöntem ise özel karakter kullanımıdır. Özel karakter olarak adlandırılan karakterler; noktalama işaretleri ya da sembollerdir. Karakterleri belirlenen şifrelere özel karakter eklemek çok daha güvenli bir şifre elde edilmesini sağlar. Özel karakter seçilirken sık kullanılan karakterler ya da nadir karakterlerin tercih edilmesi önemli değildir. Ancak nadir karakterlerin kullanılması daha güçlü bir şifre elde edilmesini sağlar.

Kolay tahmin edilen şifreler incelendiği zaman sıralı karakterler görülür. Doğum tarihleri, kimlik numaraları, anlamlı kelimeler gibi seçimler şifrenin güvenliğini zayıflatır. Kırılması zor olan şifreler oluşturmak oldukça basittir. Dikkat edilmesi gereken konular göz önünde bulundurularak oldukça güçlü bir şifre oluşturulabilir. Küçük, büyük harfler, rakamlar ve özel karakterlerin yer aldığı karışık bir şifreyi çözmek oldukça zaman alır. Herhangi bir anlam ifade etmeyen şifrelerin akılda kalıcılığı daha zor olsa da güvenli bir ortamda verilerin saklanması için tercih edilebilir.

Güvenli Şifre Örnekleri Nelerdir?

Hesap güvenliği için şifre oluşturmak isteyen kişiler, güvenli şifre örneklerine göz atabilir. Örnek olarak verilen şifrelerin herhangi bir sistemde kullanılmaması önerilir. Benzer mantığa sahip şifre oluşturmak için incelenebilecek şifreler şu şekildedir;

  • hb!(Bz8XE, u$7sSsX3#, q$8.Du4e2 ve L)?qv7EV şeklinde şifreler oldukça güçlüdür. Güvenli bir şifre için belirtilen konulara dikkat edilebilir.
5/5 - (1 vote)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu