İnternet

Bilişim Suçları Nereye, Nasıl Şikayet Edilir?

Bilişim suçları hakkında araştırmaları internet ortamında sık şekilde araştırılır. Türk Ceza Kanunu’nun 243 ile 245. maddelerinde Bilişim Alanında İşlenen İpuçları başlığı yer alır. Başlık altında yapılmış olan düzenlemeler, yasalar tarafından kabul edilmiştir. Suç türleri arasında yer almayan bir konu olsa da bilişim ya da internet sistemleri üzerinden işlenebilen suçlar için bilişim suçu adı verilir.

Bilişim Suçu Nedir?

Siber suçlar, bilişim sistemlerinin sahip olduğu güvenliğin ya da sisteme bağlı olan verilerin ve sistem kullanıcılarının hedef alındıkları ve bilişim sistemlerinin kullanıldığı suçlardır. Bilinen diğer suçlardan ayıran temel özelliği ise; bilişim sistemi olmadan suçun işlenememesidir. Bilgisayar ve internet ortamlarına özgü olan suçlardır. Türk Ceza Kanunu kapsamında Bilişim Alanında Suçlar başlığı yer alır ve suçlar hakkında bilgiye ulaşılabilir. Kanunlara göre suçlar şu şekilde sıralanabilir;

  1. Bilişim sistemine girmek,
  2. Sistemin engellenmesi, bozulması, verilerin değiştirilmesi ya da bozulması,
  3. Banka ve kredi kartlarının kötüye kullanımı,
  4. Yasak programlar ve hack.

Kanunlarda belirtilen suçlar dışında, aynı zamanda çeşitli suçların bilişim sistemleri ile işlenmesi mümkündür. Bahsi geçen suç türleri ise şu şekildedir;

  1. Bilişim sistemleri kullanılarak dolandırıcılık,
  2. Bilişim sistemleri kullanılarak bahis oynanması ve aracılık yapılması,
  3. Bilişim sistemlerinin aracı olarak kullanılması ve hırsızlık yapmak.

Pin

Bilişim Suçları Nelerdir?

Karşılaşılan bilişim suçları karşısında başlatılacak süreç bellidir. Bilişim suçları şikayet etmek, ardından savcılık ve soruşturmalar başlatılır. Bilişim sistemleri oldukça kapsamlı sistemlerdir, bu nedenle suç konusunda da çeşitli alternatifler bulunur. Türk Ceza Kanunu’na göre bilişim suçları başlıkları şu şekildedir;

  1. Çocukların Cinsel İstismarı,
  2. Tehdit,
  3. Şantaj,
  4. İntihara Yönlendirme,
  5. Haberleşmenin Engellenmesi,
  6. Cinsel Taciz,
  7. Hakaret,
  8. Kişiler Arasındaki Konuşmaların Dinlenmesi ve Kayda Alınması,
  9. Haberleşmenin Gizliliğini İhlal,
  10. Özel Hayatın Gizliliğini İhlal,
  11. Kişisel Verilerin Kaydedilmesi,
  12. Nitelikli Hırsızlık,
  13. Nitelikli Dolandırıcılık,
  14. Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme veya Ele Geçirme,
  15. Müstehcenlik,
  16. Kumar Oynanması İçin Yer ve İmkan Sağlama,
  17. Fuhuş.

Herhangi bir bilişim suçu nedeni ile mağdur olan kişiler, bilişim suçları şikayet nereye edilir sorusunu sorabilir. Suç duyurusu ve şikayet dilekçesi ile birlikte Cumhuriyet Başsavcılığı ya da Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlükleri şikayet için uygundur. Dilekçe hazırlığı gibi konularda bilgi sahibi olunarak doğru şekilde şikayet başvurusu başlatılabilir.

Bilişim Suçlarını Şikayet Nasıl Edebilirim?

Bilişim suçları oldukça uzun bir listeye sahiptir, bu nedenle nasıl şikayet edilmesi konusunda araştırma yapılması gerekir. Bilişim suçlarının hepsi şikayete bağlı değildir, suçların şikayete bağlı olmaması durumunda; ihbar üzerine savcılık tarafından yürütülen soruşturmalar haline gelir. Türk Ceza Kanunu çerçevesinde yapılan düzenlemelere göre suç için şikayet belirtilmiş ise şikayet edilmesi gerekir. Şikayet süresi geçmeden şikayetlerin gerçekleştirilmesi gerekir.

Pin

Kanunlara göre şikayet belirtilmemiş ise şikayete uygun şekilde dilekçe hazırlanması gerekir. Bilişim suçları tanımı kanunlarda oldukça net şekilde yapılmıştır. Suçların neler olduğu, mağduriyetler, şikayetler ve işlemler detaylı şekilde belirtilir. Suçlar için dilekçe hazırlanması gereken durumlarda Cumhuriyet Başsavcılığı ya da Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne ihbar edilmesi gerekir. İhbarlar yazılı ya da sözlü şekilde gerçekleştirilebilir.

Bilişim Suçları Şikayetleri İçin Nereye Başvurmalıyım?

Mail üzerinden bilişim suçları için şikayet oluşturulamaz, ancak Cimer üzerinden başvuruda bulunmak mümkündür. Cimer başvuruları savcılığa yönlendirilir, Cimer sadece başvuru değerlendirme konuları ile ilgilenir. Bilişim suçları için başvurulabilecek yerler;

  1. Cumhuriyet savcılıkları,
  2. Siber Suçlar Şube Müdürlüğü,
  3. Emniyet veya jandarma karakolları,
  4. Cimer ile şikayet.

Bilişim Suçlarını Nasıl Şikayet Edebilirim?

Bilişim suçları neler konusunda merak eden mağdur kişiler var ise; şikayet konusunda da farklılıklar olduğunu da bilmelidir. Bilişim suçlarını şikayet etmek için; şikayet dilekçesi hazırlanabilir ya da suç duyurusunda bulunulabilir. Şikayet hakları, belirtilen süreler içinde gerçekleştirilebilir. Suç fiili ve faili öğrenildiği tarihten itibaren 6 ay süre şikayet için verilir. Şikayet süresinin başlaması için hem suç fiili hem de faili öğrenilmesi gerekir. Mağdur olan kişilerin, bu bilgilerden herhangi birini öğrenmesi durumunda da şikayette bulunması mümkündür.

Bilişim Suçlarını Şikayet Etme Süreci

Bilişim suçları şikayetleri emniyete ya da savcılığa yapılabilir. Şikayet sonrasında savcılıkta adli süreç başlatılır. Cumhuriyet Savcısı, dosya kapsamında bütün delillerin toplanmasını sağlar. Deliller toplanırken emniyet güçlerinden yardım alınır. Bilişim suçları ya da siber suçlar olarak tanımlanan suçların gerçekleştirildiği ortamların farklı olması, zor suç tipleri olmasına neden olur. Bilişim suçları davası süreçleri sırasında çeşitli çalışmalara ihtiyaç duyulabilir.

Bilişim Suçlarında Savcılık Ne Yapar?

Bilişim suçları cezası hakkında kanunlarda belirtilen maddeler bulunur. İşlenen suçların boyutu ve zararları gibi konular cezalar konusunda belirleyicidir. Savcılık ilk olarak çalışmaları yürütür ve son olarak cezalandırma kısmına geçilir. Bilişim suçlarında savcılık tarafından yürütülen süreçler değişiklik gösterir. Şüphelinin ifadesinin alınması, hesaplara ait bilgi tespitleri, servis sağlayıcılarının IP adres tespiti, arama işlemleri, kripto para hareketleri, para transferleri ve dijital materyallere el konulması gibi farklı süreçler gerçekleştirilebilir. Mağdur olan kişilerin başına gelen suçlara göre süreçler değişiklik gösterebilir. İnternet ortamlarında bulunan verilerin bulunması ve delil olarak kullanılması adli süreçlerin içinde bulunur. Siber suçlar ile karşılaşıldığı zaman öğrenilmesi gereken ilk konu nasıl şikayette bulunulması gerektiğidir.

İçeriği oyla post

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu