Firewall ve Antivirüs Arasındaki Farklar
- Firewall ve Antivirüs Arasındaki Farklar
- Firewall Nedir?
- Antivirüs Programı Nedir?
- Antivirüs Yazılımı Kullanmak Neden Önemlidir?
- Virüsler Nasıl Temizlenir?
Firewall ve Antivirüs arasındaki farklar bilgisayarını ve kullanmakta olduğu ağları korumak isteyen kullanıcılar tarafından en çok araştırılan konulardan biri haline gelmiştir. Günümüzde bilgisayar ve ağları korumak için kullanılmakta olan birçok farklı program olduğunu dile getirmek mümkündür. Ancak koruma amaçlı kullanılmakta olan programların başında Firewall ve Antivirüs programları gelmektedir.
Bu doğrultuda iki program arasındaki farklar hakkında bilgi sahibi olmak, seçiminizi kolaylaştıracak ve daha mantıklı bir tercih yapabilmenizi sağlayacaktır. Temel olarak ele alındığı takdirde yaklaşık olarak aynı işlevleri görmekte olan bu iki programın birçok yönden birbirinden ayrılmakta olduğunu dile getirmek kesinlikle yanlış olmaz. Dolayısıyla, iki program arasındaki farklar hakkında bilgi sahibi olarak sistem korumanızı geliştirebilir ve istediğiniz şekle getirebilirsiniz.
Firewall Nedir?
Firewall nedir kısaca anlatmak gerekirse bilgisayarım dışarıdan güvenlik duvarı inşa etmesi için kullanılan bir program olduğunu dile getirmek mümkündür. Firewall ile inşa edeceğiniz güvenlik duvarı cihazınız için bir tür denetleyici görevi görecektir. Firewall cihazı olarak da adlandırılmakta olan bu ürün özellikle şirket ve kurumlar gibi geniş çaplı güvenlik duvarı inşa edilmek istenen alanlarda tercih edilmektedir. Donanım olarak harici şekilde sisteme eklenebilecek olan Firewall’ın en önemli özelliği alt trafiğini kontrol ediyor olmasıdır.
Firewall nedir ne işe yarar sorusuna tek bir şekilde yanıt vermek mümkün değildir. Ağ trafiğini kontrol eden, gelen ve giden ağları tek tek inceleyen ve belirli filtrelerden geçiren ve bunun yanı sıra ağ içerisinde zararlı bir durum tespit edildiği takdirde gerekli engellemeleri yapan bu ürün Firewall olarak adlandırılmaktadır. Dolayısıyla bilgisayarların ve ağların korunması için oldukça önemli bir yere sahiptir.
Firewall tarafından gerçekleştirilmekte olan işlemleri listelemek gerekirse;
- Ağ trafiğini kontrol etmek,
- Zararlı bir durum tespit edildiği takdirde gerekli engellemeleri yapmak,
- Gelen ve giden ağ içerisinde bulunan virüslerin, sızıntıların ya da siber saldırıların eylemlerini durdurmak,
- Sistem için bir güvenlik duvarı inşa etmek bulunmaktadır.
Ağ üzerinden meydana gelen saldırılar özellikle şirketler için oldukça tehlikeli olabilir. Bu doğrultuda Firewall nedir nasıl çalışır sorusuna geniş kapsamlı bir güvenlik duvarı inşa edip tüm sistemi içine alması ile çalışmakta olduğuna dair yanıt verilebilir. Dolayısıyla şirket içi kullanımının oldukça yaygın olduğunu dile getirmek mümkündür. Bu doğruldu da kullanımıyla birlikte birçok farklı avantaj sunuyor olmasına rağmen diğer kullanıcıların Antivirüs gibi başka koruma programlarını da araştırıyor olmalarını sağlayan en önemli sebebin Firewall’un bazı açıkları olduğu bilinmektedir.
Antivirüs Programı Nedir?
Firewall ve Antivirüs farkı son yılların en çok araştırılan konularından biri haline gelmiştir. İki program arasındaki farkı anlamak için öncelikle programların özellikleri ve çalışma sistemlerini gözden geçirmek gerekir. Antivirüs programı yüklendiği bilgisayarlarda ya da sistemlerde çalıştırılabilen bir programdır. Bu doğrultuda Antivirüs ve Firewall arasındaki en önemli farklardan bir tanesinin Firewall’un birden çok ve geniş alanda bulunan cihazlar üzerinde kullanılabildiği ancak Antivirüs’ün yüklendiği bilgisayar ve sistemlerde çalışması olduğu bilinmektedir.
Firewall içeriden ya da dışarıdan ağ trafiğine sürekli olarak denetleyen ve böylelikle ağ üzerinden gelebilecek saldırılara karşı koruma sağlayan bir çalışma sistemine sahiptir. Dolayısıyla Firewall kullanımı ile birlikte şirketin ticari sırları çok daha korunaklı hale gelir. Ancak bu doğrultuda şirket içi denetim konusunda ne kadar başarılı olsa da, USB, bellek, harici disk ve CD’leri denetlemek konusunda hizmet vermediğini dile getirmek gerekir. Firewall’ın etki alanı içerisinde yalnızca ağlar bulunmaktadır. Bu durum Firewall kullanımının oldukça avantajlı olduğunu ancak virüslerin yalnızca belirli bir yere kadar engellenebileceğini ve bu noktada devreye Antivirüs yazılımının girdiğini göstermektedir.
Antivirüs Yazılımı Kullanmak Neden Önemlidir?
Firewall’un yeterli olmadığı alanlarda kullanılmakta olan antivirüs programa akıllara virüs ve antivirüs nedir sorusunu getirmektedir. Virüs terimi için kötü amaçlı yazılım şeklinde bir açıklama kullanmak mümkündür. Virüsler kullanıcının izni ya da bilgisi olmadan sisteme giriş yapan ve kendilerini başka dosyaların içerisine gizleyerek çoğalan kötü amaçlı yazılımlardır. Hacker olarak da adlandırılan kötü amaçlı yazılım geliştiriciler tarafından hazırlanmakta olan virüsler, genellikle bilgi hırsızlığı amacıyla kullanılmaktadır. Bir bilgisayarda yer alan virüsler verileri bozabilir, silebilir ya da çeşitli yöntemler ile diğer bilgisayarlara yayabilir.
Virüsler Nasıl Temizlenir?
Kötü amaçlı yazılımlar olarak bilinen virüslerin temizlenmesi için Antivirüs programlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Özetlemek gerekirse Firewall ağ içindeki denetimlerin tamamını başarılı bir şekilde gerçekleştirir ve tespit ettiği problemler için önlem alır. Ancak sisteme dışarıdan dahil olan bellek, USB ya da CD’lerin denetimi için yeterli değildir ve bu alanda hizmet vermez. Bu alanda hizmet vererek bilgisayarın ve sistemin tam zamanlı olarak korunmasını sağlayan Antivirüs yazılımıdır.
Antivirüs ve güvenlik duvarı programları için Firewall cihazlarından çok daha gelişmiş bir sisteme sahip olduklarını söylemek yanlış olmayacaktır. Sistemi sürekli olarak denetlemek ve şifreli virüsleri çözmek için mutlaka Antivirüs programı kullanmak gerekir. Firewall tarafından algılanmayan virüs tipleri Antivirüs programları tarafından kolaylıkla algılanmaktadır.
Dolayısıyla Firewall ve Antivirüs arasındaki en önemli fark Antivirüs programının Firewall tarafından algılanmayan virüsleri kolaylıkla algılıyor olmasıdır. Ancak bu noktada her iki programın kullanılmasının da sistem için oldukça avantajlı olduğunu ve iki programın birlikte kullanılmasının çok daha mantıklı olacağını dile getirmek gerekir. Firewall kullanımıyla birlikte pek çok farklı avantaj yaratsa da tek başına kullanılması siber güvenlik açısından tehlike arz edebilir.