Whatsapp Konuşmaları Delil Sayılıyor Mu?

Whatsapp konuşmaları delil sayılıyor mu son günlerin en fazla araştırılan konularından biridir. Günümüzde bilindiği üzere iletişim aracı olan Whatsapp üzerinden gerek iş arkadaşlarımızla gerekse herhangi bir alışveriş sırasında ürün değişim, ürün detayı sorma gibi durumlar için dahi bu iletişim hattı üzerinden satıcılarla da iletişim kurabilmekteyiz. Whatsapp uygulaması hiç kuşkusuz ki her telefon kullanıcının sürekli kullandığı bir iletişim aracıdır.

Geçmiş yıllarda olduğu gibi artık SMS kullanımları söz konusu değildir. Her telefon kullanıcısı gerek mesaj yoluyla gerekse görüntülü iletişim yoluyla bu uygulama sayesinde sevdikleriyle iletişime kalabiliyor. Elbette Whatsapp uygulamasının ne amaçla kullanıldığı da burada önem taşıyor. Uygulama üzerinden yapılan her türlü mesaj gönderimleri ve görüntülü konuşma süreleri eğer ki davalık olunması durumunda mahkemeye delil olarak sunulabileceği gibi araştırmalar hukuk bürolarında sıklıkla araştırılır olmaktadır.

Bu içeriğimizde Whatsapp uygulamasında yer alan yazışmaların mahkemede delil olarak sunulup sunulamayacağını sizler için ele aldık.

Whatsapp Uygulamasında Yer Alan Mesajların Delil Niteliği Olabilir Mi?

Whatsapp uygulamasında var olan mesajların yada resimlerin, görüntülü konuşma zaman aralıkları gibi detaylar olası bir mahkemeye delil olarak sunulabilmesi için delil toplanma yöntemine uygun olması önemlidir. Zira konu ne olursa olsun bir mahkemeye delil niteliğinde bir belge sunulacaksa bu belgenin delil toplama kapsamına uygun kriterlerde olması gereklidir. Bu belgelerin hiçbir şekilde hukuka uygun olmayan şekilde ele geçirilmiş olmaması ayrıca önemlidir. Hukuka aykırı şekilde ele geçirilen bir delil niteliğindeki belgenin elde edilme yöntemi usule uygun olmaması nedeniyle davaya olumlu bir katkısı da olmayacaktır.

Hukuka aykırı şekilde elde edilen belgeler eğer ki,

  • Casus uygulamalar
  • Whatsapp uygulanmasının hacklenmesi ile
  • Fiziksel şiddet uygulanması ile
  • Psikolojik şiddet uygulanması ile
  • Birtakım farklı yazılımlar sayesinde

Bu şekilde delil niteliğindeki belgelerin elde edilmiş olması hukuka aykırılık teşkil eder. Dolayısıyla da davanın seyrini olumlu yönde etkilemediği gibi ayrıca bir suç oluşumuna neden olabilir. Yargıtay kararlarına uygun şekilde delil toplanması ve mahkemeye sunulması gerekmektedir.


Boşanma Davalarında Whatsapp Üzerinden Mesajların Delil Kabul Edilmesi Mümkün Mü?

Whatsapp mesajlarının davalarda delil olarak sunulması mümkün mü? gibi sorular özellikle hukuk bürolarında boşanma davası olan kişilerin ilgilendikleri bir konudur. Son senelerde bu uygulama üzerinden gerek görüntülü gerekse mesajlaşma yüzünden açılan boşanma davaları artış gösterebiliyor. Bir diğer yandan farklı davalarda dahi tehdit içerikli mesajlar veyahut hakaret söylemleri mahkemeye delil olarak sunulabiliyor. Lakin boşanma davalarında eşlerden birinin zina davası niteliğinde bir dava açabilmesi için bu yazışmaların hukuki şekilde elde edilmiş olması oldukça önemlidir.

Burada önemli olan Yargıtay’ın koşullarına uygun şekilde bir delil elde edilmiş olmasıdır. Kimi yöntemlerle, uygulamalarla elde edilen yazışmalar, fotoğraflar veya ekran görüntüleri hukuki açıdan koşullara uygun elde edilmemesinden dolayı davanın seyrini değiştirmez. Bu nedenledir ki, mahkemede hakim bu yazışmaları dikkate alsa, doğru olsa bile davayı etkilemez.

Whatsapp Mesajlarının Hukuki Delil Sayılması İçin Uygulanması Gereken Yöntemler

Whatsapp mesajlarının veyahut görüntülü konuşma ayrıntılarının mahkemede hukuki açıdan delil olarak kabul edilmesi için belirtilen niteliklere uygun olması gerekmektedir. Bu daha sıklıkla Yargıtay’ın vermiş olduğu koşullara bağlı olarak belirlenir.

  • Yargıtay bir belgenin delil olarak kabul edilmesi için yazışmanın bir tarafının da delil olarak sunan kişiyle aynı kişi olmasını ister.
  • Bir diğer yandan ise yazışmalarda yer alan taraf aynı paylaşımda bulunan taraf olması gereklidir.

Bu koşulların olması ile ancak Whatsapp mesajları veya görüntüler mahkemeye hukuki delil olarak sunulabilir. Özetle şunu söyleyebiliriz ki bir Whatsapp mesajlarının mahkemeye delil olarak sunulabilmesi için kişinin mesajlaşma sırasında taraflardan birinin olması gereklidir. Eğer ki grup olarak uygulama üzerinden bir yazışma söz konusuysa bu defa da uygulamada grup üzerinden gönderilen her kullanıcı mesajı mahkemede delil niteliği taşıyabilir. Oldu ki bir silinen mesaj/video/fotoğraf içeriği varsa bunu whatsapp yedeğinden geri getirmek mümkün olabiliyor onun içinde Whatsapp Silinen Video Geri Getirme içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Whatsapp grup üzerinden gönderilen her bir mesajın artık özel olmaktan çıktığını düşündüğümüz zaman mahkemeye sunulan bu mesajlar özel hayatın ihlali gibi bir unsur taşımamasından kaynaklı olarak karşı tarafa itiraz hakkı sunmaz. Dolayısıyla her bir grup üyesi rahatlıkla yazışmaları bir dava durumunda mahkemeye delil olması için sunabilir.

İlginizi Çekebilir:TikTok Profil Görüntüleme Açma Kapatma Nasıl Yapılır?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

iPhone 12 NFC Var mı?
iOS İnatbox Nasıl İndirilir
iOS İnatbox Nasıl İndirilir?
Android Auto Nedir? Ne İşe Yarar?
Android Auto Nedir? Ne İşe Yarar?
iOS 17'den iOS 16'a Nasıl Geri Yükleme Yapılır
iOS 17’den iOS 16’a Nasıl Geri Yükleme Yapılır?
iPhone Ses Yükseltme Nasıl Yapılır
iPhone Ses Yükseltme Nasıl Yapılır?
iPhone ön bellek temizleme
iPhone Ön Bellek Temizleme Nasıl Yapılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tilki.NET 🦊 | © 2025 | Tilki.net Tüm Hakları Saklıdır.